Aktualisér din undervisning op til klimatopmødet

Nyhed oprettet den 28. maj 2010

Klimatopmødet i København står for døren, og mange undervisere bruger allerede en masse tid på naturfaglig undervisning om klimaet. Klimaundervisning.dk gør det let for dig at finde de nyeste og aktuelle undervisningsmaterialer. Du kan også bidrage med dine egne ideer. 

Alle taler om klimaet. Det er uden tvivl oplagt at tage op i undervisningen lige nu, hvor FN's klimatopmøde hastigt nærmer sig, og medierne nærmest dagligt rapporterer om klimaets ve og vel. Af den grund er der de sidste par år blevet produceret en lang række læremidler med klima som fokus, og det vrimler i dag med tilbud om efteruddannelse, besøg på naturskoler og invitationer til diverse klimabegivenheder.

De naturvidenskabelige fag er vigtige i klimaundervisningen. Der lærer eleverne at forstå mekanismerne bag naturlige og menneskeskabte klimaforandringer, konsekvenserne for naturen, hvordan man laver modeller, der kan fortælle hvordan klimaet udvikler sig under givne forudsætninger og meget mere. Derved giver man ikke bare eleverne solid den, man ruster dem også til at kunne forholde sig til den offentlige klimadebat. Den gode nyhed er, at klimaundervisning.dk har samlet den nyeste teori og praksisstof i en kæmpe læremiddelssamling, der gør det lettere for undervisere at finde nye læremidler til undervisningen.

Alt er samlet ét sted

Karen Vesterager, som er projektleder på klimaundervisning.dk, har sammen med en række medarbejdere hos Dansk  Naturvidenskabsformidling været i gang med at samle det hele på et kæmpe website: "Undervisningsministeriet og Dansk Naturvidenskabsformidling er gået sammen om at udvikle klimaundervisning.dk, der er en klimaundervisningsportal med lærernetværk, tilbud om konferencer og en kæmpe læremiddelsamling til de fleste fag - til grundskolen, ungdomsuddannelserne og erhvervsakademi- og professionsbacheloruddannelserne. "Alt er samlet ét sted."

Karen Vesterager understreger, at klimaundervisning.dk ud over at være en læremiddelsamling, også er et dynamisk forum for lærere, der aktivt ønsker at inddrage klimaet i undervisningen. Det sker igennem nyhedsbreve og et nylanceret "lærer-til-lærer" udvekslingsforum på sitet. 

Undervisningsportalen der matcher dine behov

Læremiddelsamlingen er skræddersyet til undervisere. Der er over 700 læremidler at søge i på sitet, og tallet vokser støt. Men selvom databasen er stor, skal det være let at finde lige præcis det, man leder efter. Alle læremidlerne er derfor ordnet efter fag, klassetrin og materialetype. Derudover har alle tilknyttet emneord, så det er nemt at finde materialer til netop det klimatema, man har fokus på – hvad enten det er i det enkelte fag eller tværfagligt. Blandt materialetyperne finder man både hjemmesider, bøger, You Tube-klip, forsøgsvejledninger, besøgssteder og hele undervisningsforløb.

Rigtig mange af materialerne på klimaundervisning.dk er rettet mod undervisere i de naturvidenskabelige fag. Søger man fx på klimamodeller i læremiddelsamlingen, fremkommer vidt forskellige forslag - fra links til DMI's fire fremtidsscenarier for klimaet, klassebesøg på Center for Is og Klima på Københavns Universitet til DR 2's programmer om klima. Og klimamodeller er kun et af over 150 søgeemner. Et par stykker af de andre er: affald, energiteknologi, feedbackmekanismer, istid, klimaflygtning, skybrud og vadehavet.

1800 klimalærere har allerede tilmeldt sig

Klimaundervisning.dk tilbyder også et klimalærernetværk. Netværket er stort og består af over 1800 lærere. Klimalærerne modtager hver måned et nyhedsbrev med nyt om efteruddannelse, støtteordninger, læremidler og klimalærerkonferencer, og er derfor altid velorienterede om hvad der rører sig i klimaundervisningsverdenen. Klimalærerne får også personlige invitationer til de konferencer klimaundervisning.dk holder.

Det er gratis at være medlem af klimalærernetværket. Tilmelding sker direkte på klimaundervisning.dk.

Velkommen til Web 2.0

Men medarbejderne bag klimaundervisning.dk håber også, at lærerne selv bidrager med gode forslag og konkrete ideer. Karen Vesterager forklarer, at et af de seneste tiltag på klimaundervisning.dk er et lærer til lærer-forum, hvor lærere og undervisere kan lægge egne undervisningsforløb op på sitet. Det eneste det kræver er et UNI-login.

Klimaundervisning.dk er altså en lang række tilbud til de lærere og undervisere, der gerne vil bidrage aktivt til en styrket klimaundervisning op til klimatopmødet i København. Alt sammen med det formål at give eleverne en ballast til at kunne deltage aktivt og vidende i den aktuelle klimadebat, der med garanti ikke stopper med topmødet i december.

Bjarke Lindemann Jepsen, Dansk Naturvidenskabsformidling.

 

Faktaboks: Hvad kan du på klimaundervisning.dk?

- lave fag- og emnebaserede søgninger

- udveksle erfaringer og forløb lærer-til-lærer

- tilmelde dig klimaundervisningskonferencer

- gå på opdagelse i klimakalenderen