Geografisk Orientering 5/2008

De polare egne

Polaregnene har altid fascineret verden. De barske forhold, som beboere har måttet tilpasse sig i isolerede lokaliteter og det fantastiske dyreliv, har altid budt på store natur og kulturoplevelser. Kapløbet om at komme først til polerne hører til blandt de store ekspeditionsbedrifter, omend formålet mest var begrundet i geopolitiske eller resourcemæssige drømme. I nyere tid er polarområderne kommet i fokus på grund af de store konsekvenser den globale opvarmning medfører for de sårbare polare økosystemer.

Dette temanummer indeholder en række artikler, der beskriver disse emner samt nogle langsigtede geologiske trends i forbindelse med polvendinger og den magnetiske nordpols
vandring.

Den første artikel i nummeret præsenter det internationale polarår - en milepæl i arktisk forskning hvor Dansk Polarcenter spiller en central rolle. Den samfundsmæssige dimension er repræsenteret ved to artikler, der dels beskriver historiske livsbetingelser i polaregne, i form af de indbyggere, der pludseligt forsvandt fra NØ Grønland midt i 1800-tallet, dels indtryk fra Fairbanks i Alaska.

Vi håber blandingen af temaer og vinkler vil give inspiration til spændende undervisningsforløb.

Du skal være logget ind for at læse bladet.
Ikke medlem? Bliv medlem